Odcudzenie bicykla vás nemusí vyjsť draho. Stačí si ho poistiť

Odcudzenie bicykla vás nemusí vyjsť draho. Stačí si ho poistiť

V súčasnej dobe je veľký boom v oblasti cyklistiky a takmer každý z nás vlastní nejaký bicykel. Mnohí do tohto športu investujú nemalé financie a keďže práve bicykel patrí medzi jednu z vecí, ktorá býva často odcudzená, mali by ste myslieť prezieravo na jeho poistenie. Ako na to?

Pokiaľ máte automobil, vzťahuje sa naň povinné zmluvné poistenie a mnohé pripoistenia v závislosti od jeho stavu a hodnoty. Bicykel v dnešnej dobe patrí medzi dostupný tovar a hoci môže stáť od stoviek po tisícky eur, mnohí na jeho poistenie nemyslia. Keď však náhodou dôjde k jeho odcudzeniu, zostanú len oči pre plač. Poistenie bicykla, či ho už využívate na rekreačné úcely, ako dopravný prostriedok alebo sa cyklistike venujete profesionálnejšie, je v dnešnej dobe viac než potrebné. Pre poistenie je potrebné nájsť vhodnú poisťovňu, ktorá okrem ceny dáva ohľad najmä na to, kde bicykel odkladáte.

Keďže sa berie ako súčasť majetku, proti odcudzeniu by malo postačiť poistenie domácnosti v rámci poistenia majetku. Nie vždy však dostanete pri jeho odcudzení naspäť plnú sumu. Poisťovne majú zväčša určenú výšku sumy krytia v prípade poistnej udalosti na majetku čo sa týka športových potrieb. Taktiež je určená výška sumy, ktorá bude preplatená, s ohľadom na to, kde bicykel skladujete. Je rozdiel, či bol odcudzený z pivnice, garáže alebo priamo z bytu. Ďalším posudzovaným kritériom je napríklad zabezpečenie miesta, kde máte športové potreby uskladnené. Pokiaľ máte bicykel v pivnici, ktorá je zabezpečená len visiacim zámkom a žiadne iné bezpečnostné prvky sa tam nenachádzajú, je možné, že poisťovňa tento prípad vylúči z poistného plnenia. Niektoré poisťovne zas preplatia celú sumu odcudzeného bicykla, pokiaľ k odcudzeniu dôjde napríklad na dovolenke v zahraničí alebo na Slovensku. Pokiaľ kupujete nový bicykel, niektoré poisťovne uzatvárajú poistenie už pri jeho kúpe.

Tu prichádzame k pojmu sublimit poistného plnenia, ktorý sa vzťahuje na majetok v byte alebo mimo bytu, teda majetok v nebytových priestoroch ako je pivnica či garáž, prípadne iné priestory. Pokiaľ ide o poistnú sumu majetku, nastavený sublimit poistného plnenia má každá poisťovňa inak. Niektoré poisťovne poskytujú 15% z celkovej poistnej sumy majetku, bez ohľadu na hodnotu odcudzenej veci. Iné zas môžu mať finančný limit, ktorý je maximom preplatenej sumy odcudzenej veci, bez ohľadu na jej hodnotu.

Ak teda vlastníte bicykel, ktorý má určitú hodnotu, mali by ste pouvažovať nad jeho poistením skôr, než bude neskoro. Pokiaľ nemáte prehľad o produktoch či poisťovniach, ktoré by boli vhodnou voľbou, poraďte sa so svojim finančným poradcom.

Mgr. Lenka Grachová
Autor: Mgr. Lenka Grachová

Budujem svoju prácu na dôvere a statuse profesionála.

Mojou víziou je sprostredkovať profesionálne finančné služby. Stáť na strane klientov vo vzťahu s finančnými inštitúciami. 

Profesia finančného sprostredkovateľa nie je verejnosťou príliš dobre vnímaná, čo je spôsobené tým, že za " finančného poradcu " sa dnes prehlasuje každý predajca stavebného sporenia či poistenia. A tak sa mnohí ľudia stretávajú s nie príliš kvalitnou ponukou finančných služieb, kde je uprednostňovaný záujem predajcu finančnej služby pred záujmom klienta .

Moja práca vyzerá úplne inak. Nie som závislá na konkrétnej banke, poisťovni či fondu. Stojím na strane klienta a snažím sa vyrovnať informačnú nerovnosť .

Mám prax v oblasti financií, poistenia, obchodu, realít a práva. Začínala som ako finančný agent v roku 2013. Venujem poisťovníctvu, sprostredkovaniu úverov, obchodu, realitnými službami, marketingu i manažmentu

Mám 29 rokov a žijem v okrese Topoľčany.

SKÚŠKY , VZDELANIE , SKÚSENOSTI :

Registrácia v Národne banke Slovenska v oblasti poistenia a zaistenia, vkladov, úverov, doplnkového dôchodkového sporenia a starobného dôchodkového sporenia.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Člen SORA /SLOVENSKÁ REALITNÁ AKADÉMIA/  http://www.sora.sk/

Člen REALITNÁ ÚNIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY  http://www.realitnaunia.sk/

Člen ZDRUŽENIE REALITNÝCH KANCELÁRIÍ SLOVENSKA  https://www.zrks.sk/zoznam-clenov/balazi-real-estate-sro/ 

Člen siete INSIA www.insia.sk/lenka-grachova

Mnoho seminárov, kurzov a certifikátov z oblasti poistenia, úverov, dôchodku, realít, marketingu a IT. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Päť užitočných tipov pre vašu peňaženku


spracovaním osobných údajov