Odkladáte si splátky úveru? Toto by ste mali vedieť!

Odkladáte si splátky úveru? Toto by ste mali vedieť!

V súčasnej situácii je pre mnohých naozaj náročné splácať úver či hypotéku. Najmä v prípade, že im obmedzenia čiastočne alebo úplne znemožňujú vykonávať prácu alebo podnikateľskú činnosť. Okrem toho, že štát bude určitou čiastkou prispievať podnikateľom a firmám, s bankami sa dohodol na možnosti odkladu splátok. Je to však výhodné alebo ide len o malú záplatu, ktorá sa nám môže v budúcnosti vypomstiť?


Splátky si môžete odložiť až na 9 mesiacov “zadarmo”

Pokiaľ vám súčasná situácia neumožňuje platiť splátky úveru, nakoľko napríklad nedosahujete žiadny zisk, môžete tak požiadať o odklad splátok až na dobu deviatich mesiacov. Má to však háčik - splátky, pod ktoré spadajú úroky a istina síce splácať teraz nebudete, no budete musieť platiť poistenie úveru či ďalšie poplatky s úverom spojené. Splátkový kalendár sa vám predĺži o ďalších 9 mesiacov splácania alebo sa suma za tento čas rozpočíta do zvyšných mesačných splátok, ktoré sa navýšia. Taktiež je dôležité myslieť na to, že úver sa aj počas tohto obdobia, kedy neplatíte, naďalej úročí. Pokiaľ si chcete odložiť splátky lízingu či úveru u nebankových subjektov, tieto môžete odložiť na dobu 3 mesiace a potom požiadať o opätovný odklad splátok.

Veľkou výhodou je to, že pri týchto odkladoch splátok nebudete mať zápis do úverového registra. Ak sa teda v budúcnosti rozhodnete pre ďalší úver, nemali by ste mať problém s podmienkami jeho získania, nakoľko odklad splátok je mimoriadny kvôli neschopnosti splácať úver pre prekážky a opatrenia, ktoré by mali zabrániť šíreniu ochorenia Covid-19.

Hoci nemusíte platiť poplatok za odklad splátok a takisto sa pri tomto mimoriadnom odklade nezmení vaša bonita, na úvere vďaka plateniu poplatkov a jeho úročeniu aj počas doby “neplatenia” čosi prerobíte. Mali by ste preto dôkladne zvážiť, či je naozaj nutné splátky odkladať, prípadne sa poradiť s vašim finančným poradcom.


Ktoré úvery môžete odložiť?

Pokiaľ máte spotrebný úver, hypotéku, úver na bývanie či rekonštrukciu, medziúver alebo iný druh hypotéky, môžete podať žiadosť o odklad úverov a platí to pre úvery v akejkoľvek finančnej inšitúcii, teda banke, nebankovke ale aj lízingovej spoločnosti. Pokiaľ máte dlh na kreditnej karte alebo idete do debetu, o odklad splátok na týchto finančných produktoch nemáte nárok.


Ako požiadať o odklad splátok?

Mnohé banky v súčasnosti využívajú takmer všetky informačné kanály, ktorými upozorňujú svojich klientov na možnosť odkladu splátok po dobu najbližších deviatich mesiacov. Hoci sú banky v špeciálnych režimoch otvorené a môžete si odklad vybaviť aj osobne, banky odporúčajú svojim klientom podať žiadosť o odklad splátok elektronickou formou, zväčša prostredníctvom internetbankingu. Odklad splátok je možný pre tie splátky, ktoré budete platiť až po podaní žiadosti. Ak teda máte zaplatiť splátku do konca mesiaca a žiadosť podáte dnes, splátku by ste už platiť nemali. Ak ste však nezaplatili poslednú splátku a už prešla jej splatnosť, mali by ste ju zaplatiť pred lehotou 30 dní od dátumu, kedy mala byť uhradená. Po podaní žiadosti o odklad splátok majú finančné spoločnosti a banky 30-dňovú lehotu na vybavenie vašej žiadosti.

Mgr. Lenka Grachová
Autor: Mgr. Lenka Grachová

Budujem svoju prácu na dôvere a statuse profesionála.

Mojou víziou je sprostredkovať profesionálne finančné služby. Stáť na strane klientov vo vzťahu s finančnými inštitúciami. 

Profesia finančného sprostredkovateľa nie je verejnosťou príliš dobre vnímaná, čo je spôsobené tým, že za " finančného poradcu " sa dnes prehlasuje každý predajca stavebného sporenia či poistenia. A tak sa mnohí ľudia stretávajú s nie príliš kvalitnou ponukou finančných služieb, kde je uprednostňovaný záujem predajcu finančnej služby pred záujmom klienta .

Moja práca vyzerá úplne inak. Nie som závislá na konkrétnej banke, poisťovni či fondu. Stojím na strane klienta a snažím sa vyrovnať informačnú nerovnosť .

Mám prax v oblasti financií, poistenia, obchodu, realít a práva. Začínala som ako finančný agent v roku 2013. Venujem poisťovníctvu, sprostredkovaniu úverov, obchodu, realitnými službami, marketingu i manažmentu

Mám 29 rokov a žijem v okrese Topoľčany.

SKÚŠKY , VZDELANIE , SKÚSENOSTI :

Registrácia v Národne banke Slovenska v oblasti poistenia a zaistenia, vkladov, úverov, doplnkového dôchodkového sporenia a starobného dôchodkového sporenia.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Člen SORA /SLOVENSKÁ REALITNÁ AKADÉMIA/  http://www.sora.sk/

Člen REALITNÁ ÚNIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY  http://www.realitnaunia.sk/

Člen ZDRUŽENIE REALITNÝCH KANCELÁRIÍ SLOVENSKA  https://www.zrks.sk/zoznam-clenov/balazi-real-estate-sro/ 

Člen siete INSIA www.insia.sk/lenka-grachova

Mnoho seminárov, kurzov a certifikátov z oblasti poistenia, úverov, dôchodku, realít, marketingu a IT. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Päť užitočných tipov pre vašu peňaženku


spracovaním osobných údajov