https://www.facebook.com/balazirealestatesro

Kreditka alebo spotrebák? Čo sa oplatí viac?

Kreditka alebo spotrebák? Čo sa oplatí viac?

Kreditná karta aj spotrebný úver patria medzi úverové produkty a určite sa oplatia oba varianty. Najväčší rozdiel je v tom, akú sumu potrebujete a ako rýchlo ju dokážete vrátiť. Na základe toho by ste mali viac-menej vedieť rozlíšiť, ktorý úverový produkt je pre vás ten pravý.

Kým “úver” v podobe kreditnej karty slúži skôr na krátkodobé financovanie nižších výdavkov, ktoré sú či už plánované alebo neočakávané, spotrebný úver naopak slúži na financovanie väčších výdavkov a má dlhšiu dobu splatnosti.

Bezúročné obdobie ako skvelá výhoda kreditky

Kreditné karty fungujú systémom úverového limitu, čo znamená, že banka klientovi poskytne kreditku na základe jeho finančných možností a bonity a následne môže čerpať či už platením kartou alebo hotovosťou z kreditnej karty.

Jeden z najvýraznejších benefitov pri úverovom produkte, ktorým je práve kreditná karta, je takzvané “bezúročné obdobie”. Je to v podstate čas, ktorý má klient na “vrátenie” požičanej sumy, počas ktorého neplatí žiadny úrok. Toto obdobie spravidla trvá približne 40 až 55 dní. Dokonca niektoré banky ponúkajú bonus v podobe vrátenia 1% až 2% z minutej (požičanej) sumy v prípade vrátenia v bezúročnom období. Úver na kreditnej karte je možné splácať postupne a využiť ho môžete na čokoľvek bez dokladovania.

Nesmieme však zabudnúť na to, že mnohé banky si účtujú aj poplatok za vedenie úveru prostredníctvom kreditky. V závislosti od banky sa však tomuto poplatku môžete vyhnúť, pokiaľ budete mať dostatočný obrat, určitý počet výberov hotovosti alebo jednoducho splníte podmienky, ktoré sú potrebné pre odpustenie poplatku.

Ak však nestihnete splatiť úver na kreditke včas, treba rátať s vysokými úrokmi, ktoré môžu byť oproti spotrebnému úveru až dvojnásobné.

So spotrebákom si požičiate viac

Spotrebný úver je klasická pôžička z banky, kedy na základe overenia žiadateľa banka schváli úver v určitej výške a následne vytvorí splátkový kalendár. V tomto prípade si však môžete požičať až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur a vybrať si či už účelový úver alebo pôžičku bez účelu. Spravidla sa nastavuje doba splácania na 5 až 8 rokov, v závislosti od výšky požičanej sumy a výšky mesačnej splátky. Aj tu sa však na dobe splácania a výške splátky viete dohodnúť na základe vlastných preferencií. Výška úroku je nižšia ako pri kreditných kartách, no zároveň o dosť vyššia ako úrok pri hypotéke.

Veľkou výhodou je, že za vedenie úveru neplatíte, no treba si dávať pozor na podmienky predčasného splatenia. V mnohých prípadoch je predčasné splatenie úveru do určitej doby splácania spoplatnené, respektíve môžete zaplatiť penále a v konečnom dôsledku sa vám to nemusí vyplatiť.

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý z produktov je pre vás najvýhodnejší, pre lepší prehľad sa poraďte s finančným expertom, ktorý vám pomôže vybrať to najvhodnejšie riešenie práve pre vaše potreby.

Mgr. Lenka Grachová
Autor: Mgr. Lenka Grachová

Budujem svoju prácu na dôvere a statuse profesionála.

Mojou víziou je sprostredkovať profesionálne finančné služby. Stáť na strane klientov vo vzťahu s finančnými inštitúciami. 

Profesia finančného sprostredkovateľa nie je verejnosťou príliš dobre vnímaná, čo je spôsobené tým, že za " finančného poradcu " sa dnes prehlasuje každý predajca stavebného sporenia či poistenia. A tak sa mnohí ľudia stretávajú s nie príliš kvalitnou ponukou finančných služieb, kde je uprednostňovaný záujem predajcu finančnej služby pred záujmom klienta .

Moja práca vyzerá úplne inak. Nie som závislá na konkrétnej banke, poisťovni či fondu. Stojím na strane klienta a snažím sa vyrovnať informačnú nerovnosť .

Mám prax v oblasti financií, poistenia, obchodu, realít a práva. Začínala som ako finančný agent v roku 2013. Venujem poisťovníctvu, sprostredkovaniu úverov, obchodu, realitnými službami, marketingu i manažmentu

Mám 29 rokov a žijem v okrese Topoľčany.

SKÚŠKY , VZDELANIE , SKÚSENOSTI :

Registrácia v Národne banke Slovenska v oblasti poistenia a zaistenia, vkladov, úverov, doplnkového dôchodkového sporenia a starobného dôchodkového sporenia.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Člen SORA /SLOVENSKÁ REALITNÁ AKADÉMIA/  http://www.sora.sk/

Člen REALITNÁ ÚNIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY  http://www.realitnaunia.sk/

Člen ZDRUŽENIE REALITNÝCH KANCELÁRIÍ SLOVENSKA  https://www.zrks.sk/zoznam-clenov/balazi-real-estate-sro/ 

Člen siete INSIA www.insia.sk/lenka-grachova

Mnoho seminárov, kurzov a certifikátov z oblasti poistenia, úverov, dôchodku, realít, marketingu a IT. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Päť užitočných tipov pre vašu peňaženku


spracovaním osobných údajov