Ošiaľ s investovaním do NFT vás môže vyjsť draho

Ošiaľ s investovaním do NFT vás môže vyjsť draho

Určite ste už o NFT niečo počuli, nakoľko je to v poslednej dobe veľmi diskutovaná téma. Spočiatku malá skupina krypto fanúšikov sa rýchlo rozrástla vďaka popularite NFT a zaujala aj celebrity, fanúšikov, organizátorov podujatí a v neposlednom rade investorov. Hoci trh s NFT bol veľmi prosperujúci a rozvíjal sa extrémne rýchlo, medziročne poklesol až o 76%. Ide o podvod na malých investorov? Prečo NFT zaujalo aj celebrity a čo vlastne táto skratka znamená?

NFT je skratka pre Non-Fungible Token, čo znamená nezameniteľný token a je to jedinečné digitálne aktívum ako vlastníctvo konkrétneho predmetu alebo služby. NFT sú často využívané ako „vstupenky“ do uzavretej spoločnosti, na koncerty a podobne. Ich jedinečnosť spočíva v tom, že na rozdiel od kryptomien, sú nezameniteľné a nie je možné ich zameniť za iný token v rovnakej hodnote. Pre investorov je zaujímavé nakupovať NFT práve kvôli možnosti dozvedieť sa viac o technológii blockchain a pochopiť tak lepšie kryptomeny.

Ošiaľ, ktorý prišiel spolu so vznikom NFT a vytlačil ich ceny do obrovských výšin, oslovil najmä malých investorov, nakoľko ponúkal vidinu rýchleho zhodnotenia financií. Keďže tento trh je veľmi nestabilný a ceny dokážu extrémne rýchlo a nepredvídateľne kolísať, investícia do NFT je práve pre malých investorov celkom veľké riziko. Keďže trh s NFT je relatívne nový a nemá dostatočnú reguláciu, môže malým investorom sťažovať správne zhodnotiť potenciálne riziká a výnosy z investovania. Keďže NFT predávajú hlavne tvorcovia obsahu, prípadne umelci, ktorí nemajú moc skúseností s finančným trhom, častokrát teda nevedia odhadnúť a posúdiť hodnotu NFT. Ďalším problémom je aj to, že na trhu dominuje len určitá malá skupina veľkých hráčov, a tým pádom znižujú konkurencieschopnosť a zisky z investícií menším investorom.

Okrem iného je NFT trh prenasledovaný aj etickými otázkami ohľadom tvorby umeleckých diel, nakoľko diela môžu byť modifikované a predávané za účelom zisku bez súhlasu autora. Tým pádom môže dochádzať k porušovaniu zákonov o duševnom vlastníctve, ktoré môžu vyústiť až do súdnych sporov. Ďalšou otázkou, ktorá sa vznáša nad NFT je negatívny vplyv na životné prostredie, keďže proces razenia, nákupu a predaja je veľmi energetický náročný. Okrem iného boli na NFT vyvíjané mnohé hackerské útoky, vďaka čomu prišli k strate miliónov eur.

Ak plánujete do NFT investovať s vidinou rýchleho zisku, je potrebné zvážiť aj všetky riziká. Hoci poskytuje jedinečnosť, môže sa stať, že predsa len zhodnotenie nemusí byť úplne úspešné. Základom investovania je nájsť kvalitné aktíva a následne sa zameriavať na kroky, ktoré povedú k ich dosiahnutiu.

Mgr. Lenka Grachová
Autor: Mgr. Lenka Grachová

Budujem svoju prácu na dôvere a statuse profesionála.

Mojou víziou je sprostredkovať profesionálne finančné služby. Stáť na strane klientov vo vzťahu s finančnými inštitúciami. 

Profesia finančného sprostredkovateľa nie je verejnosťou príliš dobre vnímaná, čo je spôsobené tým, že za " finančného poradcu " sa dnes prehlasuje každý predajca stavebného sporenia či poistenia. A tak sa mnohí ľudia stretávajú s nie príliš kvalitnou ponukou finančných služieb, kde je uprednostňovaný záujem predajcu finančnej služby pred záujmom klienta .

Moja práca vyzerá úplne inak. Nie som závislá na konkrétnej banke, poisťovni či fondu. Stojím na strane klienta a snažím sa vyrovnať informačnú nerovnosť .

Mám prax v oblasti financií, poistenia, obchodu, realít a práva. Začínala som ako finančný agent v roku 2013. Venujem poisťovníctvu, sprostredkovaniu úverov, obchodu, realitnými službami, marketingu i manažmentu

Mám 29 rokov a žijem v okrese Topoľčany.

SKÚŠKY , VZDELANIE , SKÚSENOSTI :

Registrácia v Národne banke Slovenska v oblasti poistenia a zaistenia, vkladov, úverov, doplnkového dôchodkového sporenia a starobného dôchodkového sporenia.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Člen SORA /SLOVENSKÁ REALITNÁ AKADÉMIA/  http://www.sora.sk/

Člen REALITNÁ ÚNIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY  http://www.realitnaunia.sk/

Člen ZDRUŽENIE REALITNÝCH KANCELÁRIÍ SLOVENSKA  https://www.zrks.sk/zoznam-clenov/balazi-real-estate-sro/ 

Člen siete INSIA www.insia.sk/lenka-grachova

Mnoho seminárov, kurzov a certifikátov z oblasti poistenia, úverov, dôchodku, realít, marketingu a IT. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Päť užitočných tipov pre vašu peňaženku


spracovaním osobných údajov